De Leeuw, de Os, de Mens en de Adelaar

Leestijd: 3 minuten

Vandaag hadden we een fantastische preek van pastor Arnaud Jochem in Redemption Church Amersfoort (voorheen: Jong en Vrij Amersfoort). Wauw! Wat een krachtige en mooie boodschap. Arnoud vertelde ons dat Jezus 4 gedaantes kan aannemen.

Jezus in 4 gedaantes
  1. De Leeuw: Hij verslaat jouw vijanden. Zolang jij in Zijn koninkrijk blijft, dan ben je veilig. Je hoeft niet achterom te kijken, Hij is er altijd voor je.
  2. De Os: Hij draagt jouw lasten op zich, zodat jij jouw lasten niet zelf hoeft te dragen. Hij is jouw dienaar.
  3. De Mens: Hij is trouw aan jou. Hij kent jouw zwakheden als mens en komt makkelijk dichtbij.
  4. De Adelaar: Hij kijkt van hoogte mee. Hij ziet jouw toekomst en kijkt vooruit.
De leeuw wacht

Op dit moment, in mijn leven, ligt de Leeuw te wachten totdat ik ophoud met zelf te vechten tegen mijn vijanden. Want Hij dringt zich niet op, maar wacht op het moment dat ik Hem de ruimte geef om te mogen vechten.

De os graast

De Os staat lekker in de wei te grazen en is niet hard aan het werk, omdat ik het maar lastig vind om mijn lasten op Hem te leggen. Want ook de Os dringt zich niet op. Hij wacht wel totdat ik stop met het dragen van mijn eigen lasten.

De mens blijft op afstand

De Mens probeert dichtbij te komen. Soms lukt dat, soms heb ik mijn ogen alleen op mijzelf gericht en niet op Hem. Maar ook de Mens dringt zich niet op. Hij wacht rustig totdat ik ‘m ruimte geef om dichtbij te komen.

De adelaar wacht

De Adelaar kijkt vooruit en ziet hele mooie dingen voor mij in het verschiet liggen. Maar als Hij naar beneden kijkt, dan ziet Hij mij ronddwalen en niet omhoog kijken. Maar ook de Adelaar dringt zich niet op en wacht wel totdat ik omhoog kijk.

Afleiding

Ik merk dat ik het zo moeilijk vind om mijn ogen op Hem gericht te houden, want ik voel afleiding om me heen. En voordat ik het weet laat ik me daarin meenemen en voordat ik het weet ben ik weer zelf aan het “werk”.

Daarom is het goed om dit soort preken te horen. Dit doet je weer beseffen van “hé, je hoeft dit niet zelf te doen. Hij heeft het allemaal al voor je gedaan. Hij houdt zoveel van jou dat hij alle last, zorgen, onrust, onzekerheid van jou weg wil nemen. Maar… Hij zal zich nooit opdringen. Dus jij moet Hem wel de ruimte geven om dichtbij te mogen komen. En als je dat doet, dan zal het je leven alleen maar mooier, rustiger en voller maken.”

Een reis

Alleen ja, hoe blijf ik in Zijn rust. Hoe zet ik mijn zorgen op de Os en laat ik ze daar. Want als ik steeds mijn lasten weer terug neemt, dan maak ik het mezelf alleen maar moeilijk.

Laten we zeggen dat Jezus en ik bezig zijn met een mooie reis en dat gaat met vallen en opstaan. Maar het mooie is? Hij zal er altijd zijn! Nu, morgen, voor altijd. Hij wacht wel met open armen. Durf jij de stap naar Hem te maken?