Hoe weet ik of ik hoogsensitief ben?

Leestijd: 3 minuten

Deze vraag zie ik geregeld voorbij komen. Er is (gelukkig) geen test die je moet afleggen en als je binnen een bepaalde score valt dan ben je hoogsensitief. Ja, er bestaat wel een HSP-test en die is ontwikkelt door Elaine Aron (grondlegster van HSP). Alleen wanneer je niet aan de score voldoet, maar een aantal van die HSP kenmerken staan bij jou enorm op de voorgrond, dan mag je jezelf alsnog hoogsensitief noemen.

Zoekend naar een ‘antwoord’

Ik vind het opvallend hoeveel wij als mensen op zoek zijn naar een eindconclusie van een test, zodat we weten wat we zogenaamd ‘mankeren’. Maar is het niet beter om te ontdekken wie jij bent, zodat jij weet wat wel en niet bij jou past? Uiteraard is het makkelijker voor jezelf en naar de buitenwereld toe om een beestje een naampje te kunnen geven.

Alleen wat als je er net tussenin valt? Ben je dan raar? Hoor je er dan niet bij? Op die manier sluit je jezelf buiten van alles, maar ben je niet gewoon een mens, net als alle anderen? Ja, de één is gevoeliger voor geluid en pijn en jij bent misschien wel gevoeliger voor emoties van anderen.

Gebruik de HSP test als informatief

Kijk en onderzoek wie jij bent. Wat zijn jouw kwaliteiten en talenten? Waar wordt je blij van en waar juist niet van? Wat zorgt voor spanning en hoe kun jij het beste ontspannen? Gebruik de HSP test als informatief. Hang er geen zwaar gewicht aan. Kijk welke HSP kenmerken er voor jou uitspringen en ontdek of deze HSP kenmerken voor jou als kracht werken of als last. Bedenk dan wat je ermee zou willen.

Wanneer bepaalde HSP kenmerken voor jou een probleem vormen, dan is dat het moment om daar iets mee te gaan doen om te voorkomen dat het probleem nog groter wordt.

Voorbeeld
Je herkent je in het HSP kenmerk: ‘Ik ben snel overprikkeld.’
Wanneer je niet weet hoe je moet ontprikkelen of geen tools hebt hoe je kan voorkomen dat je té overprikkeld raakt, dan kan het zijn dat je lichaam uitgeput raakt. Misschien weet je niet eens waarom, omdat je er niet bewust van bent wat er eigenlijk gebeurt. Dit kan een burn-out of chronische klachten tot gevolg hebben.

Het begint met kennis en daarna erkennen van het feit dat je hoogsensitieve eigenschappen hebt. Daarna kun je leren hoe je de hoogsensitieve eigenschappen een plek kan geven in jouw leven, zonder dat het een last voor je is.

Benieuwd of jij je herkent in hoogsensitiviteit en/of je hoogsensitiviteit als een last of als kracht ervaart? Download dan het gratis HSP E-Book.