Laat je leiden door de Heilige Geest en niet door jezelf

Leestijd: 5 minuten

Lijn jouw agenda op met die van God en bepaal niet zelf wat God zou moeten doen volgens jou. Dat waren één van vele mooie woorden die ik afgelopen zondag hoorde.

Een eye-opener

Twee blogs geleden schreef ik dat ik boos was op God, omdat Hij voor mijn gevoel niet naar mij luisterde. Hij deed eigenlijk niet wat ik vroeg aan Hem. Nou, ik ben afgelopen zondag wel even met beiden benen op de grond gezet. De preek was voor mij bedoelt, daar kon ik echt niet omheen. God heeft me door die preek laten zien waarom dingen wellicht niet zo lopen zoals jij dat graag zou willen. Het was voor mij echt een eye-opener.

God leidt jou en niet andersom

Je kan namelijk van God geen automaat maken. God leidt jou en jij leidt niet Hem! Stiekem was ik God wel aan het leiden. Ik had ondertussen een heel lijstje met punten waarvan ik vond dat daar iets aan moest veranderen. Hoofdpijn moest genezen, mijn duizeligheid moest genezen, etc.. Ook had ik er zelfs ideeën over hoe Hij dat zou kunnen doen.

Alleen Hij doet de dingen op Zijn manier. Hij weet namelijk wat de juiste manier is. Hij zal het altijd op die ene manier doen waarvan Hij weet dat het goed voor je is. Alleen zal Zijn manier niet altijd aansluiten op jouw gevoel en kan het tegen jouw eigen prioriteiten in gaan. Want wellicht wil God eerst op een ander vlak mij genezen, voordat Hij zich gaat richten op mijn duizeligheid.

Jezus is het hoofd

Jezus is het hoofd en jij bent het lichaam. Het hoofd leid en niet het lichaam. Maar probeer dat maar eens los te laten. Ik vind dat heel lastig. Als ik ergens last van heb dan wil ik daar snel weer vanaf. Maar vaak heb ik erger last van, omdat ik een grens heb overschreden en dan leer ik er juist weer van. Als God mij steeds zou genezen op het moment dat ik een grens heb overschreden, dan zou ik die grens blijven overschrijden. Dat is wat Hij ook niet wil. Hij wil goed voor ons zorgen, maar Hij wil ook dat wij goed voor onszelf zorgen.

De boodschap was: laat je leiden door de Heilige Geest. Vraag God om jou te leiden, want je zal altijd in de belofte eindigen. Misschien niet via de weg die je zelf voor ogen had, maar misschien nog wel beter.

Menselijke neigingen

Alleen de menselijke neigingen zorgen ervoor dat je vaak de stem van de Heilig Geest niet verstaat. Marcel had een lijstje gemaakt van de menselijke neigingen:

  1. Eigen prioriteiten
  2. Kinderlijke verwachtingen
  3. Eigenwijsheid (ik geloof dat gewoon anders)
  4. Koppigheid en trots

Ik kan me heel erg vinden in nummer 1 en 2. Ik heb al hele ideeën hoe iets opgelost zou moeten worden en wat er opgelost moet worden en ik verwacht altijd een hele hoop. Van God, maar ook van de mensen om mij heen. Wat uiteindelijk vaak resulteert in teleurstellingen.

De Heilige Geest stuurt je stapje bij stapje

Toen er werd gesproken over het je laten leiden door de Heilige Geest, moest ik meteen aan een situatie van afgelopen week denken. Er werd verteld dat de Heilige Geest jou in kleine dingen zal proberen te sturen, stapje bij stapje.

Wij hadden een tijdje geleden de heg laten snoeien, ook een stuk van de heg wat achteraf een gedeelde heg was met de buren. We hadden het een flink stuk terug laten snoeien, alleen er kwamen wat kale plekken tevoorschijn wat we niet wisten. Toen de buren terugkwamen van vakantie zagen ze die heg en een paar dagen later stond de buurvrouw aan de deur. Ze vroeg wat er met de heg was gebeurd. Ik had het verhaal uitgelegd en ze gaf aan dat het prima was, maar de volgende keer hoefde wij hun kant niet te snoeien. Ze liet het namelijk expres een stuk over de stoep groeien (dat verklaarde die rare, kale plekken). Maar goed, ik had m’n excuses aangeboden en het was goed.

Twee dagen later kreeg ik ineens een ingeving. Ik zei tegen Sven, ik ga een bosje bloemen halen voor de buurvrouw, omdat ik het toch vervelend vind. De volgende dag begon ik alweer te twijfelen. Ik dacht, moet ik dat nu wel doen? Is dat niet overdreven? En stiekem heb ik toch niet zo zin meer.
Maar ik bleef het gevoel houden dat ik het juist wel moest doen.

Toen ik naar de winkel ging twijfelde ik nog steeds, maar toch nam ik een bosje mee. Ik dacht nog bij mezelf, als ik het niet geef, dan kan ik het alsnog in een eigen vaasje doen 😉
Maar uiteindelijk ben ik toch het bosje bloemen gaan brengen en kreeg ik een positieve reactie ‘Het had niet gehoeven, maar het wordt zeer gewaardeerd’ ervoor terug.

Dit was maar een klein dingetje. Een klein gebaar waarbij ik al enorm twijfelde of ik het wel moest doen ja of te nee. Dus ik ben blij dat de Heilige Geest met kleine “oefeningen” begint, want dit vond ik al een lastige 😉

Ik weet het niet beter

Ik schijn ook een mens te zijn die last heeft een eigen kapitein aan boord die het zogenaamd allemaal beter weet. Maar ik weet het eigenlijk helemaal niet beter. Als ik het beter had geweten, dan had ik niet in bepaalde situaties gezeten toch?

Dus lieve Vader, ik zou graag geleid willen worden door U, door de Heilige Geest. Want U weet meer dan ik en U weet beter wat goed voor mij is. En ik mag leren vertrouwen in U. 

Stel jezelf de vraag: Laat ik me leiden door de Heilige Geest of door mezelf?