Wat is hooggevoeligheid (HSP)?

Leestijd: 2 minuten

Elaine Aron is de grondlegster van hooggevoeligheid, oftewel: Highly Sensitive Person (HSP). Ongeveer 20% van de bevolking is hooggevoelig. Dat is eigenlijk best veel. Grote kans dat jijzelf of iemand in jouw omgeving kent die hooggevoelig is. Niet iedereen die hooggevoelig is weet dit van zichzelf.

Hooggevoeligheid is een karaktereigenschap en geen stoornis

Ik ben er zelf ook pas jaren gelegen achter gekomen doordat iemand mij erop wees en ik een boek over hooggevoeligheid las van Elaine Aron. Het was alsof er een nieuwe wereld voor mij openging. Zoveel dingen vielen ineens op z’n plek. Nu begreep ik waarom ik dingen anders ervoer dan anderen. Tegelijkertijd dat ik veel herkenning vond, merkte ik ook een soort van paniek in mezelf ontstaan. Ik besefte dat dit is wie ik ben en dat ik dit niet kon veranderen al zou ik het willen. Hooggevoelig zijn is namelijk een karaktereigenschap en geen stoornis.

Ik begon mezelf anders voor te doen dan dat ik was, omdat ik hooggevoelig zijn als een last zag en ik wou dat niet. Hierdoor ging ik jarenlang over mijn grenzen heen en kwam uiteindelijk in een zware burn-out terecht en kreeg ik last van lichamelijke chronische (pijn)klachten.

Hoe weet ik of ik hooggevoelig ben?

Er is niet een bepaalde diagnose die gesteld kan worden, omdat het geen stoornis is. Wel is het mogelijk om door middel van een HSP-test voor jezelf te kijken of je jezelf herkent in de uitspraken. Ook bestaat er een HSP 3-in-1 test waarbij je kan voor jezelf kan ontdekken of je HSP als een last of kracht ervaart. Ik heb beiden testen samen gevoegd in een E-Werkboek en deze kun je hier downloaden.

Uiteindelijk geven deze twee testen jou niet de doorslag of je hooggevoelig bent ja of te nee. Het kan zijn dat je qua score laag uitkomt, maar dat bepaalde uitspraken wel heel veel waarde voor jou hebben.

Ik vind het veel belangrijker om samen met jou te kijken wat jou belemmeringen zijn in jouw leven, zodat we samen kunnen kijken hoe we dit beter voor je kunnen maken. Of dit nou komt doordat je hooggevoelig bent of dat er enkelen HSP-kenmerken heel erg op de voorgrond staan, dat maakt eigenlijk niet uit. Het gaat er mij om dat jij weer in jouw kracht komt te staan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *