Waarheden ontdekken als HSP’er

Leestijd: 3 minuten

Innerlijke overtuigingen vervangen voor waarheden is een moeilijke uitdaging, zeker voor HSP’ers, maar zeker niet onmogelijk. Innerlijke overtuigingen zijn overtuigingen die je zelf al jaren geloofd als jouw waarheid. Als hoogsensitief persoon kun je erg gevoelig zijn voor opmerkingen van anderen en sneller iets aannemen als negatief en je bijvoorbeeld afgewezen voelen.

Negatieve innerlijke overtuigingen in je jongere jaren

Negatieve innerlijke overtuigingen beginnen vaak al in je jongere jaren. Dit heeft dus jarenlang kunnen groeien als jouw waarheden. Dit hoeft geen probleem te zijn, totdat dit een belemmering gaat vormen in jou dagelijks leven.

Zo kun je bijvoorbeeld denken aan de overtuiging: “Ik voel me niet gezien.” Deze overtuiging kan ervoor zorgen dat jij in alles wat je doet, probeert gezien te worden. Ook al ga je over je eigen grenzen heen. Alleen omdat je die overtuiging gelooft is het een grote kans dat elke opmerking wat maar lijkt op afwijzing, jij meteen voor 200% aanneemt als afwijzing.

Voorbeeld: Jij vraagt aan een vriendin of ze vanmiddag wilt afspreken. Zij geeft aan dat ze niet kan, omdat ze een afspraak heeft met een andere vriendin. Hoe reageer jij dan?

Deze situatie kun je op twee manieren ontvangen:

Manier 1: Ok, prima, ze heeft nu geen tijd. Je maakt een andere afspraak en gaat die middag iets leuks voor jezelf doen.
Manier 2: Zie je nou wel. Ze gaat liever iets leuks doen met die andere vriendin, dan met mij.

Manier 2 is reageren op de pijn ‘afwijzing’. Omdat jouw overtuiging is dat je niet gezien wordt, dan zal je dat ook in veel boodschappen laten bevestigen. Dit is niet iets wat je bewust doet. Jouw overtuiging is jouw waarheid geworden, dus dit gebeurt automatisch onbewust.

Ook voor jou is er een uitweg

Gelukkig is er altijd een uitweg en zo ook in deze. Ja, het is niet makkelijk om zo’n overtuiging om te gaan buigen naar de echte waarheid over jezelf. Alleen niet makkelijk, betekent niet onmogelijk.

Tijdens het coaching traject ga ik samen met jou ontdekken wat jouw negatieve innerlijke overtuigingen over jezelf zijn. Stapje voor stapje gaan we deze uitpluizen en daarna één voor één vervangen voor kloppende waarheden.

Van gebondenheid naar vrijheid

Op het moment dat jouw negatieve innerlijke overtuigingen eruit zijn, dan zal je een vrijheid ervaren. Want deze negatieve overtuigingen houden jou klein. Als jij steeds denkt dat jij niks kan, dan is er een grote kans dat je ook niks durft te ondernemen. Je durft dan geen stappen te zetten.

Dat is leven in gebondenheid en niet in vrijheid. Alleen jij bent op deze wereld gezet om te mogen leven in vrijheid. Dit voelt misschien op het moment van lezen heel ver weg. Maar ik geloof in jou en ik geloof dat dit ook voor jou beschikbaar is. Ik moest ook van ver komen, maar ik kan een getuigenis voor je zijn dat het kan.